Kukačka v podnájmu

Chcete mít o zábavu postaráno a ze života peklo? Nasaďte solidní cenu za pronájem a nastěhujte si do domu matku samoživitelku se šesti dětmi a smečkou psů.

Tento recept nám poradili naši známí. Říkejme jim Novákovi. Mají dvě hypotéky, jeden dům chtějí v dohledné době prodat. A aby nebyl zatím opuštěný, je ideální ho pronajmout za rozumný peníz. Přihlásila se paní, říkejme jí Kolšíková. Solidní matka, zachraňuje i občas sem tam jednoho či dva pejsky z množíren. Ustrnula by se i skála.

A tak ji Novákovi přijali. Má dvoje dvojčata a dvě děti má velké, ty už prý mají svůj život a s mámou budou bydlet jen čtyři mladší. A občas jeden nebo dva pejskové, než se jim najde náhradní rodina. Novákovi mají sociální cítění, těší je, že bude využitá i zahrádka a děti budou na čerstvém vzduchu. Hafánci se pěkně vyběhají. Navíc jejich podnájemnice jim svěřila, že je těžce nemocná s ledvinami a potřebuje klid.

Podobné cítění, i když vázané statusem profesním, má prý tamní úřad práce. Ale co to? Paní Kolšíková složí menší kauci, ještě ne úplnou, neboť jedno z dětí potřebovalo nutně brýle. A sociálnímu odboru se nějak nechce paní v podnájmu finančně podpořit. Novákovi se diví. Ona jim vysvětluje, že to vše trochu trvá, ale že bude dobře. Jak by ne, je hodně nemocná, lékaři si s ní nevědí rady. Dokonce si popláče, že jí charita zaslala pro děti akorát konzervy a že se s nimi půjde asi pást.

A tak Novákovi zaplatí za ty chudáčky první nájemné včetně služeb. A čekají trpělivě dál. Kauce je pro ně nedotknutelná, ale druhý měsíc ji investují do dalšího nájmu a dojde jim trpělivost. Zavolají tedy na úřad práce, sociální odbor a doptají se, jak je daleko schvalovací proces příspěvku na nájemné paní Kolšíkové. Dočkají se tradiční odpovědi, že musí mít trpělivost a úřednice se s nimi pochopitelně odmítá o detailech bavit. Ovšem o ty nejde. Jde přeci o děti, i když cizí a taky o finance. Novákovi mají také svůj omezený rozpočet.

A tak čekají trpělivě dál. Před nimi je úhrada třetího nájmu za paní Kolšíkovou. Ale což, přeci ty chudáčky děti i se psy, kterých je v domě najednou šest, nevyhodí na ulici. Ta paní je morální a ještě má těžký život. Máma bez mužské opory. A tak zavolají opět na sociálku, aby tu statečnou a dobrosrdečnou ženu podpořili. A najednou jsou velmi překvapeni. Úřednice rozváže jazyk a sdělí jim, že paní Kolšíkové přeci vyplatili oproti podepsanému papíru panem Novákem, už dva nájmy v hotovosti! Co tedy pořád ještě chtějí? To je zajímavý moment. Ještě minulý měsíc tvrdila paní Novákové: "Vydržte, věc je v řízení."

Věc má ale háček. Pan Novák v životě paní Kolšíkovou neviděl. O záležitosti kolem podnájmu se stará výhradně paní Nováková. Jak je tedy možné, že úřednice přijala cár papíru s falšovaným podpisem? A ještě k tomu opakovaně, aniž by se pokusila s Novákovými spojit? Smlouvu o podnájmu musela mít přeci na stole i s kontakty. Vysvětlení je nasnadě. Úřad práce měl na Kolšíkovou podezření. Totéž totiž provedla i bývalému bytnému. Ale ten jí to mohl jen stěží dokázat.

Nabízí se otázka, jestli byl sociální odbor vůbec povinný v souladu se správním řádem požadovat úředně ověřený podpis pana Nováka.

Dobrosrdeční a slušní Novákovi posloužili tedy jako volavky. Jak jinak si nelze tuto situaci vysvětlit. Úřad práce teď po nich požaduje místopřísežné prohlášení o podvodu jejich podnájemnice. Z té pak bude zpětně vymáhat, dva neoprávněně přijaté a zpronevěřené doplatky na bydlení.  A Novákovi? Těm bylo úřadem doporučeno podat trestní oznámení. Ovšem, oni to po předchozích zkušenostech s policií, považují za ztracený čas. Obrátí se tedy na místně příslušný soud s občanskou žalobou pro zneužití cizích práv. Budou roky marně čekat na náhradu škody. Kolšíková dostala okamžitou výpověď z nájmu. A jen tak mimochodem, je opět gravidní a čeká třetí dvojčata...

V tomto stavu nalezli Novákovi svůj odemčený dům:

https://plus.google.com/photos/104214270972698968888/albums/6401085463270167681

 

Pokračování příběhu: http://blogadmin.idnes.cz/admin/article/595899/edit

Z důvodu respektování Kodexu blogera bylo jméno nájemnice upraveno.

Autor: Šárka Rosová Váňová | středa 22.3.2017 20:06 | karma článku: 44,36 | přečteno: 44103x
  • Další články autora

Šárka Rosová Váňová

Jak uklidit sám v sobě

14.10.2020 v 19:19 | Karma: 12,09

Šárka Rosová Váňová

Máme doma delikventku

16.9.2017 v 20:52 | Karma: 26,53

Šárka Rosová Váňová

Aktivní blbec

25.8.2017 v 18:42 | Karma: 25,01
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4311x
Moderátorka, redaktorka a dabérka na volné noze. Taky máma čtyř nádherných dcer a šťastná milující a milovaná žena svého muže. Mám ráda lidi. Je úplně jedno jaké národnosti. Povinná výbava pro všechny: mozek a srdce. Od roku 1996 jsem aktivně působila v

TV Dakr Most, Rádio Kiss 98 Praha, ČRo Region, Oldies Rádio Praha a ČRo Regina Praha.

Dobrý anděl  https://www.dobryandel.cz/profil-dobreho-andela/?da=Qmi0b

audio kniha Ann Petersové Cheri - zázrak z ulice, Gutta z Bubnu

e-book Přiměřeně laskavé příběhy, Deset tváří ženy Sherry Rose, Moje puberta na draka, Pohádky z naší zahrádky

Knihy: Moje dětství na draka, Moje puberta na draka, Deset tváří ženy Sherry Rose, Pohádky z naší zahrádky, Přiměřeně laskavé příběhy

Můj web: http://www.sarka-rosova-vanova.cz

 

Seznam rubrik